Papiersoorten

De te gebruiken papiersoort wordt bepaald door het soort boek en de bedrukking van het binnenwerk. Voor schutbladen is weer ander papier vereist en kan ter onderscheid ook in een kleur worden toegepast.

De papiersoorten die worden aangewend voor het drukken van boeken zijn onder te verdelen in:
– Romandruk
– HVO
– MC: mat of gesatineerd
– Meer papiersoorten in één boek
– Speciale papiersoorten

Romandruk

Voor het drukken van de meeste boeken die niet full color zijn wordt 90 grs romandruk toegepast. Dit is een cremewit houthoudend papier met een open structuur. Door die open structuur voelen de pagina’s dikker aan dan b.v. hvo of mc en schijnt het papier minder door. Omdat de kleur cremewit is, lezen grote stukken tekst prettiger dan erg wit papier.

HVO

HVO staat voor ‘houtvrij offset’. Zoals hierboven vermeld is hvo witter dan romandruk. Het is wel in full color te bedrukken, maar is daarvoor weer minder geschikt dan een mc. Is verkrijgbaar in diverse gramsgewichten.

MC: mat of gesatineerd

MC is de afkorting voor ‘Machine Coated’. Dit is een papier soort die is gestreken met een coating die bestaat uit krijt. De coating wordt glad gemaakt, waardoor het oppervlak erg fijn van structuur wordt. Omdat de inkt niet zo wordt opgezogen in de papiervezels is het zeer geschikt om afbeeldingen in full color op af te drukken. Het komt de kleurkracht en scherpte van de druk ten goede. Er is gesatineerd, halfmat (silk) en mat mc. Gesatineerd mc heeft een zekere glans, terwijl dit bij silk en mat mc niet het geval is. De meeste mensen zien of voelen het verschil tussen silk en mat mc niet. Vanwege de verwerkbaarheid wordt daarom meestal de voorkeur gegeven aan silk boven mat mc.

Meer papiersoorten in één boek

Een combinatie met mc en hvo wordt ook toegepast. Full color pagina’s op mc en andere op hvo. De combinatie van mat ongestreken met een glanzend gestreken papiersoort ziet er interessant uit.

Speciale papiersoorten

Wilt u een papiersoort die hier niet is genoemd? Neem dan contact op en wij geven u passend advies.